joi, 27 ianuarie 2011

joi sau penultima zi de serviciu sau AMR 2

In vanzari/ marketing exista un soi de zicala: "deadline-ul este ieri". Faza proasta e ca zicala asta nu se indeparteaza mult de la adevar. Daca nu respecti deadline-ul, ai iesit din cursa. E un fel de conditie sine qua non.
Sosind eu dinspre vanzari si punand de-o carte (termen cam fortat, avand in vedere ca si acum, dupa vreo jumatate de an de cand am terminat-o si de cand umblu sa o public, inca mai corectez si modific) m-am trezit intr-o piata total straina. Mie. Fusesem avertizat, dar asa e omul la inceput, mai optimist.
Ce m-a frapat inca de la inceput este lipsa de punctualitate a editurilor. Am citit undeva ca Filip Florian astepta un raspuns de la Humanitas pe "Zilele regelui", parca. Dupa 60 de zile (asta e termenul Humanitasului) a aflat ca nu i se citise manuscrisul. Eu cu Humanitas am avut mai mult noroc: dupa 60 de zile am fost chemat ca sa fiu laudat oficial, criticat oficial si sa mi se respinga manuscrisul. Acelasi "noroc" l-am avut si cu alte cateva edituri de top.
Printre raspunsurile cele mai interesante s-a numarat unul primit la cateva ore dupa ce trimisesem mesajul cu romanul atasat. Citez, fara sa dau nume, ca deh, se stie ca in domeniul artistic orgoliul se manifesta in multe feluri:

"Din pacate, limbajul folosit este putin prea indraznet, pe alocuri chiar explicit, pentru ca volumul sa se poata incadra in colectia de proza a editurii noastre."

Eu unul am fost multumit: oamenii citisera cel putin 1 pag din roman, daca nu chiar 2 (2, iti dai seama?), odata ce ajunsesera la fragmentul "indraznet, chiar explicit".
Au fost si cazuri fericite, ca de ex cel al Alexandrei Rusu de la All, care mi-a respins romanul, dar L-A CITIT! Si nu numai ca l-a citit, dar mi-a zis si ce e prost in el.
Cam atat azi. Istoria perindarii mele pe la edituri mai are multe episoade interesante. Pana prin martie, cand voi hotari daca ma voi folosi de Editura Eu, astept alte cateva reactii/refuzuri/da-uri cu bani.

.

4 comentarii:

  1. Mai greu daca ai ambitii mari si pornesti cu publicarea unui roman :)....intai tachineaza-i si tu cu vreo nuvela,scrisoare, ceva (eu inca mai am acasa un decupaj dintr-un ziar cu o scrisoare pentru mama ta foarte emotionanta). Sunt mai usor de incadrat intr-o revista sau volum si iti faci usor, usor un nume.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu-s ambitii prea mari. e un roman aproape gata (mai am vreo luna de lucrat la el), tocmai bun de pus pe tava editurilor, la dospit. si pt ca tot ziceai tu sa postez ceva texte pe aici, iata primul capitol al romanului. sa fie primit! :-)

    Andrei

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma refeream la ambitii mari in ceea ce priveste disponibilitatea editurilor de a-si asuma un risc destul de mare de a publica un autor nou....mai ales un roman.

    RăspundețiȘtergere
  4. Spune-mi și mie, te rog, ce a văzut Alexandra Rusu prost la roman?

    Mihai
    mihailaz84@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere